2008. február 18., hétfő

Hasznos tanácsok e-Vásárláshoz

Sokunk bizalmatlan, és ezért nem használják az Internetet vásárlásaikhoz. Pedig a ma működő legnagyobb Webáruházak komoly pénzösszegeket fordítanak titkosítási, adatvédelmi szabványok, minősítések megszerzésre. Általánosságban elmondható, hogy a nagyok nem tévednek, nem akarnak megrövidíteni minket. Nem is nagyon tehetik, ugyanis, túlságosan "szem előtt vannak". Egy 5-6 éve működő Webáruházról kijelenthetjük, hogy nem a csalásból akar jólétet biztosítani magának. A továbbiakban igyekeztünk összeszedni olyan online rendeléssel kapcsolatos alapokat, amikre érdemes odafigyelni.

Figyeljünk oda, milyen személyes adatokat kérnek tőlünk, s azok mennyire relevánsak az adott tranzakció esetén. Ehhez közvetlenül kapcsolódik a vállalat adatvédelmi, biztonsági rendszerre. Erről is érdemes előre tájékozódni: általában jól elérhető helyen teszik közzé adatvédelmi elveiket, illetve a böngésző alsó üzenet sávján az adatvédelmi biztonságot kulcs vagy lakat ikonja jelzi.

Próbáljunk meg minél szélesebb körben információkat begyűjteni a vásárolni kívánt termékről, annak tulajdonságairól, garanciájáról, hogy tudunk kapcsolatba lépni az eladóval, ha problémánk van. Hasznos rögzíteni a vállalat elérhetőségeit is.

Fizetésnél az on-line vásárló általában szabadon választhat a bankkártyával vagy hitelkártyával és a hagyományos utánvéttel történő fizetés között. Általánosságban elmondható, hogy a hitelkártya biztonságosabb a bankkártyánál, hiszen így a szolgáltatás nem teljesülése esetén letilthatjuk a tranzakciót. Minden esetben figyeljünk oda a pontos csomagolási- és szállítási költségre.

Kérjünk visszaigazolást, hogy biztos információink legyenek arról, hogy a megvásárolt terméket mikor, és hogyan szállítják házhoz, illetve, hogy a szolgáltatást mikortól vehetjük igénybe.

A külföldről történő vásárlást még gondosabban meg kell fontolni; az csak akkor ajánlott, ha biztonságosan használjuk az adott nyelvet, így tisztában vagyunk a vásárlás minden körülményével.

Nincsenek megjegyzések: