2008. március 10., hétfő

AJAX a Webáruházakban

A WEB 2.0 megjelenésének leglátványosabb újítása az AJAX volt. A cikk fő témája főleg az AJAX technológiai megvalósításának alapjait mutatja be, majd nézünk egy-két példát is, a webáruházak világából.


A webre fejlesztők közös nyelve a HTML, ennek segítségével tudják megfogalmazni gondolataikat. Sajnos a HTML nagyon korlátozott lehetőséget nyújt a felhasználói interakcióra, konkrétan hivatkozások, gombok és űrlapok formájában. Sok fajta technológiai megoldás született ennek kiküszöbölésére, a felhasználói élmény fokozására a böngészőn belül. Ilyenek a Java Applet-ek, a Flash mozik, és az ActiveX kontrollok is.

Mindegyiknek megvan a saját előnye és hátránya. Itt most két legfontosabb hátrányt a platform függőséget és a "lejátszó" plug-in telepítésének szükségességét emelhetjük ki.

Nemrégiben elindult egy új, izgalmas irányvonal, ami ezen hátrányokat jól kiküszöböli. Ezt az új technológiát AJAX-nak keresztelték el. A betűszó az "Asynchronous JavaScript and XML" rövidítése, azaz aszinkron JavaScript és XML. Nézzük meg pontosan, hogy mit is jelent ez. Az aszinkron egy olyan dolog, amivel eddig a web programozóknak nem kellett törődnie, azaz, hogy kérés a háttérben fut. A JavaScript mindenkinek ismerős kell, hogy legyen, ebben a kontextusban azt jelenti, hogy az Ajax "programozási nyelve" a JavaScript. A szemfüles programozó arra is rájön belőle, hogy ez egy böngésző oldali technológia. Az XML pedig az "eXtended Markup Language", egy mostanában futótűzként terjedő technológia, amivel egyszerűen, több rendszer között is viszonylag könnyen értelmezhető, szabványos módú kommunikációs üzenet forma valósítható meg.

Szóval mi is az az AJAX, ezt még mindig nem értjük! Az AJAX egyszerűen egy új funkció a böngészőkben, amely segítségével a háttérben kérés küldhető a szerver felé. Mindezt anélkül, hogy frissítenénk az oldalt vagy elnavigálnánk onnan. A kérésre kapott választ JavaScript-ből feldolgozhatjuk és az oldal egyes részeit frissíthetjük.

A webes világ az AJAX-ot mégis egy kicsit szélesebben értelmezi, többnyire beleértik a hozzá szorosan és néha kevésbé szorosan kapcsolódó egyéb JavaScript megoldásokat is

Az Extrame Digital webshopjában ha kiválasztunk egy terméket, akkor annak adatlapján megjelennek a következő fülek: Csomag, Leírás, Specifikáció, Képek, Értékelés, Ajánlott termékek. Ezekre a fülekre víve a kurzort, egy frame-ben máris megjelenik a kívánt tartalom. Ha megfigyeljük egy pillantot sem kell várni az adatok betöltésre.

1 megjegyzés:

Robert Lanyi írta...

az Extreme honlapján ez a funkció nem ajax, csak különböző divek láthatóságának változtatása mouseover eseményre

pl wiwen a keresés ajaxos egy ideje, pl mikor lapozunk az oldalak között